Realizacja transportu krajowego i międzynarodowego pomiędzy krajami, a nawet innymi kontynentami to złożony proces, który uwarunkowany jest szeregiem czynników wpływających na rodzaj wybranego transportu, a także warunki panującego w jego trakcie. Jednym z obszarów, który wymaga specjalnego podejścia jest transport określonej grupy towarów w niskich temperaturach, czyli transport chłodniczy. Czy właściwie jest transport chłodniczy i kiedy należy się na niego zdecydować? Jak realizowany jest transport chłodniczy? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu!
Czym jest transport chłodniczy?
Transport chłodniczy to rodzaj transportu polegający na przewozie określonej grupy towarów wymagających przechowywania w kontrolowanych warunkach, a ich zapewnienie wymaga zwrócenia uwagi zarówno na odpowiednio niską temperaturę, jak i określoną wilgotność powietrza. Stworzenie optymalnych warunków do przewozu transportowanych towarów pozwalają na dostarczenie ich do miejsca docelowego bez utraty na jakości, a także przez zachowaniu określonych właściwości towarów. Sprawia to, że transport chłodniczy stanowi jeden z najważniejszych elementów handlu międzynarodowego — pozwala on bowiem na wymianę towarów wrażliwych pomiędzy różnymi krajami, a nawet kontynentami.
Transport chłodniczy — kiedy należy się na niego zdecydować?
Transport chłodniczy to jeden z najpopularniejszych obszarów transportu realizowanego na skalę międzynarodową — pozwala on bowiem na przywóz określonych grup towarów pomiędzy znacznie oddalonymi od siebie punktami. Transport chłodniczy najczęściej okazuje się konieczny w przypadku realizacji przewozu towarów, takich jak:
- żywność (wyroby mięsne, produkty pochodzenia roślinnego, produkty cukiernicze, mrożonki, nabiał i inne produkty pochodzenia zwierzęcego);
- napoje;
- rośliny ozdobne;
- środki rolnicze;
- kosmetyki
- leki i różnego rodzaju półprodukty farmaceutyczne;
- narzędzia i sprzęt medyczny;
- elektronika;
- ładunki niebezpieczne.
Przy czym, szczegółowe wytyczne dotyczące wymagań stawianych przez określone grupy produktów, zawarte są w Umowie o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych. Zawiera ona regulacje dotyczące przewozu towarów w specjalnych warunkach chłodniczych, a także wymagania dotyczące stosowanych urządzeń chłodniczych czy procedur testowych.
Podsumowując, zgodnie z obowiązującymi przepisami organizacja transportu chłodniczego jest konieczna w przypadku przewozów wielu towarów spożywczych, a także w roślin, kosmetyków, środków rolniczych, lekarstw, półproduktów farmaceutycznych czy ładunków niebezpiecznych. Proces ten realizowany jest przy pomocy specjalnych pojazdów izotermicznych, pojazdów chłodniczych czy lodowni, które pozwalają na utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności powietrza w danej przestrzeni, a co za tym idzie — zachowanie wysokiej jakości i właściwości transportowanych produktów.