Wartościowe karmienie drobiu przekłada się realnie na wyższą jakość hodowli. Utrzymanie zwierząt w dobrym stanie latem wymaga przede wszystkim bilansowania składników odżywczych, ale też uwzględnienia problematyki stresu cieplnego u drobiu.
Co oznacza wysoka temperatura w kurniku?
Wysoka temperatura pojawiająca się w kurniku przekłada się najczęściej na znacznie większą śmiertelność kur, a standardowo prowadzi do obniżenia masy drobiu. To oznacza realne straty w produkcji. Stres cieplny u drobiu łączy się bezpośrednio z niedoborami białka oraz witaminy K. To ważna informacja dla hodowcy, ponieważ mieszanki z wysokim udziałem białka, dobrze zbilansowane pod kątem witaminowym (ADEK, rozpuszczalne w tłuszczach) umożliwiają powstrzymanie, minimalizację negatywnych skutków wywołanych przez gorący klimat. U drobiu podnosi się również naturalnie poziom glukozy, co wymaga naturalnego przeciwdziałaniu w codziennym karmieniu. Wysoka temperatura osłabia układ odpornościowy ptaków i naraża całą hodowlę na trudne w leczeniu zakażenia bakteryjne, związane z rozwojem grzybów, pasożytów.
Optymalizacja żywienia obowiązkowa dla utrzymania jakości hodowli
Dobre żywienie drobiu doskonale przeciwdziała skutkom stresu cieplnego, ale wymaga właściwego podejścia do inwestycji w granulat (paszę). Dlaczego? Doskonały smak, rekomendowany w branży motywuje do częstszego pobierania, niejako uzależnia. Im więcej podajników paszy w kurniku, tym ogólnie lepiej dla zrównoważenia potrzeb zwierząt. Dostępność wysokiej klasy mieszanek uodparnia zwierzęta na działanie stresu zewnętrznego. Wielu hodowców w celu ograniczenia stresu cieplnego stara się o karmienie w chłodniejszych godzinach. Dobra praktyka to przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej przez wprowadzenie do żywienia chloru, magnezu i oczywiście witamin z grupy B. W stresie termicznym kury nie produkują właściwie witaminy C i E. Nierównowaga żywieniowa oznacza straty dla hodowcy. Bardzo dużą rolę w żywieniu drobiu odgrywa właśnie witamina E (realnie poprawia wygląd, jakość znoszonych jaj).
Na czym powinieneś się skupić w celu ochrony hodowli?
Niedobór wapnia, wodorowęglanów, witaminy E to znacznie słabsze jajka, bardzo cienkie skorupki. Stres cieplny ogranicza energię zwierząt, często nawet motywację do zaspokojenia podstawowych potrzeb, więc od hodowcy zależy nie tylko planowanie wyżywienia, ale również odpowiednich, chłodniejszych warunków w samym kurniku. Najlepsza praktyka to nasycenie paszy dodatkowymi witaminami z praktycznie wszystkich grup, ale witaminy ADEK, B, E, C to ścisła czołówka. Witaminy odgrywają zasadniczą rolę w gospodarce hormonalnej, a dobre żywienie zmniejsza śmiertelność. Stres cieplny u drobiu to problem skomplikowany i prowadzi bezpośrednio do ograniczenia spożycia, do strat na paszy. Im lepsze warunki hodowli i żywienia, tym z reguły lepiej dla całej produkcji.
Drobna uwaga na zakończenie
Inwestuj wyłącznie w rekomendowane dodatki paszowe wyprodukowane ze zrozumieniem wskazanych zasad. Dzięki temu zyskasz pewność zdrowia drobiu w każdym sezonie, nie tylko latem.