Przed sadzeniem roślin dobrze jest poprawić strukturę gleby. Wystarczy skorzystać z kilku sprawdzonych rozwiązań, aby napowietrzyć ziemię i zapewnić jej niezbędne składniki odżywcze. Oto kilka wskazówek, które warto wprowadzić w życie, aby przydomowy ogród stał się miejscem przyjaznym dla rozwoju warzyw czy kwiatów.
Nawożenie gleby to podstawa
Kondycja gleby ma bardzo duży wpływ na wygląd roślin, odporność na choroby, a także bytowanie szkodników. Przed skorzystaniem z narzędzi ogrodniczych, warto przygotować domowy kompost. Dzięki temu znika potrzeba stosowania sztucznych nawozów, a rośliny otrzymują niezbędne składniki odżywcze. Ponadto poprawia się struktura gleby i pojawia się więcej dobroczynnych mikroorganizmów. Kolejnym atutem jest fakt, że rośliny dużo lepiej znoszą suszę.
Z kompostu należy skorzystać wiosną lub jesienią. Wystarczy rozsypać go na ziemi i przy pomocy grabi delikatnie rozmieszać. Warto dodać, że wielu hodowców korzysta z kompostu już w czasie wegetacji. Alternatywnym rozwiązaniem może być naturalne wapno kredowe lub granulowany obornik.
Stosowanie kultywatora ręcznego
Jedną z najważniejszych prac w ogrodzie jest odchwaszczanie gleby. To usuwanie roślin niepożądanych, które mogłyby konkurować z hodowanymi. Proces ten należy wykonywać systematycznie. Wówczas chwasty nie będą kwitły oraz wykształcały nasion. Dlatego oprócz funkcjonalnych grabi czy szpadla, warto mieć pod ręką kultywator ręczny. To doskonała alternatywa dla motyki.
Za wyborem kultywatora przemawia wiele atutów. Przede wszystkim możesz usunąć chwasty bez schylania się, co stanowi bardzo komfortowe rozwiązanie. Kultywator ręczny sprawi, że uprawa warzyw stanie się dużo wygodniejsza i przyjemna. Na rynku nie brakuje modeli, które z powodzeniem zastępują wiele narzędzi ogrodniczych (motykę, łopatę, widły, a nawet wykrywacz chwastów).
Skuteczne przekopywanie gleby
Proces ten sprawi, że w glebie powstanie dodatkowa przestrzeń dla powietrza i wody. Polega on na odwróceniu płatów ziemi i wyrównaniu ich np. przy pomocy grabi, choć niektórzy decydują się pozostawić płaty na sztorc.
Ziemię najczęściej przekopuje się na głębokość 25-30 cm, choć wielkość ta zależna jest przede wszystkim od rodzaju gleby. Jeżeli jest ciężka, wymaga częstego i głębokiego przekopywania. W dodatku nie powinna być zbyt wilgotna, lecz nie za sucha. Aby sprawdzić, jaka gleba występuje w ogrodzie, wystarczy wziąć do ręki grudę. Lekka gleba rozsypie się po ściśnięciu, a ciężka przyjmie zwartą formę.
Przekopywanie jest niezwykle ważne jesienią. Gdy gleba zostanie już oczyszczona z chwastów, liści i resztek obumarłych roślin, jest bardzo narażona na wietrzenie i wymywanie składników, które gwarantują roślinom prawidłowy wzrost. Proces ten jest więc konieczny dla zachowania żyzności ziemi, a także pozbycia się szkodników w postaci pędraków i drutowców. Należy jednak pamiętać, aby wybierać wysokiej jakości narzędzia ogrodnicze, dzięki którym praca będzie dużo szybsza, a przede wszystkim skuteczna.