Osoby stosujące dietę wegańską nie mają już problemów z zakupem roślinnych zamienników dań mięsnych, czy mlecznych. To samo dotyczy czekolady, której smakiem mogą rozkoszować się nawet po wyeliminowania mleka z jadłospisu. Jak wybrać najlepszą czekoladę wegańską?
Jakich składników nie powinna zawierać czekolada dla wegan?
Czekolada dla osób na diecie wegańskiej nie może zawierać przede wszystkim produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego w odróżnieniu od klasycznej czekolady nie znajdziesz w niej mleka, czy nadzienia śmietankowego. Na tym jednak nie kończy się lista składników, których warto unikać. Czekolada wegańska dobrej jakości nie powinna zawierać również:
- rafinowanego cukru,
- syropu glukozowo-fruktozowego,
- syropu glukozowego,
- oleju palmowego,
- sztucznych aromatów,
- sztucznego emulgatora E 476 (jego dodatek pozwala producentom zmniejszyć zawartość masy kakaowej, przez co produkt jest tańszy, ale traci na wartości).
Obecność wyżej wymienionych składników ma wpływ nie tylko na smak czekolady, ale także na Twoje zdrowie. Spożywanie produktów dosładzanych rafinowanym cukrem, czy syropami jest jednym z czynników, które przyczyniają się do rozwoju nadwagi i otyłości, cukrzycy, a także próchnicy zębów. Dlatego znacznie lepszym wyborem będzie czekolada gorzka, która nie zawiera zarówno rafinowanego cukru, jak i mleka, które wyklucza dieta wegańska.
Jeśli jednak nie lubisz gorzkiej czekolady i szukasz słodszych produktów, możesz wybrać czekolady dla wegan dosładzane cukrem kokosowym lub innymi zamiennikami rafinowanego cukru (np. ksylitolem).
Czekolada wegańska w różnych wersjach smakowych
Wybór klasycznych czekolad jest ogromny, a producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków. Widząc półki sklepowe wypełnione różnymi wersjami czekolady mlecznej (np. z ciasteczkami, z nadzieniem owocowym i karmelowym), możesz zastanawiać się, czy wybór dla osób na diecie wegańskiej jest tak samo duży. Nie musisz się o to martwić, ponieważ czekolady dla wegan również występują w wielu wersjach smakowych!
W ofercie czekolad wegańskich znajdziesz zarówno produkty o różnych smakach (np. kokosowym), jak i takie, które zawierają pyszne i zdrowe dodatki np.:
- pistacje – bogate w witaminy z grupy B, antyoksydanty, błonnik pokarmowy i luteinę;
- morwę – owoc będący źródłem witaminy C, witamin z grupy B, antyoksydantów;
- migdały – produkt szczególnie polecany dla wegan ze względu na dużą zawartość wapnia;
Wśród czekolad wegańskich znajdzie się również coś dla zwolenników białej czekolady! Produkt w wersji dla wegan jest znacznie lepszym wyborem niż klasyczna biała czekolada, która zawiera dodatek rafinowanego cukru, a przy tym ma mniej cennych polifenoli.
Wybór czekolad dla osób na diecie wegańskiej, jest bardzo duży dlatego z pewnością znajdziesz wśród nich produkt, którego smak będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni. Dodatkowo decydując się na zakup czekolady wegańskiej nie musisz obawiać się o jej negatywny wpływ na zdrowie, ponieważ nie zawiera ona rafinowanego cukru i innych zbędnych dodatków!
inspiracja: octochocolate – czekolada bez glutenu i laktozy